Epoksi Antistatik Kaplama

Epoksi anti statik kaplama, temizlenmesi kolay ve toz tutmayan zemin kaplamasıdır. Orta oranda mekanik mukavemeti ve kimyasal dayanımı vardır. Anti statik kaplamada statik elektriğin bakır baralar ile mevcut ortamda uzaklaştırılması hedef alınmıştır.

Epoksi anti statik kaplama, yeni beton zeminlerde veya çukurlaşmış, aşınmış ve zedelenmiş beton zemin yüzeylerin parlak, yoğun ve dayanımlı yüzey haline getirir. Yüzey yarı pürüzlü veya tam pürüzlü hale getiren kaplama sistemidir. Kimyasal nitelikli bu kaplama ile zeminler hızlı ve dayanıklı bir şekilde oluşturulabilir.

Kullanım Alanları

Epoksi anti statik kaplama, tüm endüstriyel döşemelerde, hastaneler, elektrik fabrikaları, elektronik fabrikaları, otomotiv sektörü ve statik elektrikten etkilenmemesi istenen tüm yüzeylerde farklı renk seçenekleriyle kullanılabilmektedir.

 * Orta kalınlık sınıfına girer
 * Elektrostatik olarak iletkendir
 * Kalınlığı 1mm ile 3mm arasında değişmektedi

* Pürüzsüz yada yari pürüzlü yüzey elde edilir

 * Sürtünme, aşınma ve darbeye orta oranda dayanıklıdır
 * Kolay temizlenme niteliğine sahiptir
 * Su geçirmez toz tutmaz
 * Onarımı bakımı kolay ve ucuzdur
 * Zemine yüksek yapışma niteliğine sahiptir.

1.1. Sıcaklık ve Nem

Epoksi uygulaması için, ortam ve beton yüzey sıcaklığı +10°C ile +30°C aralığında olmalıdır. Beton nem oranın koşulsuz %4 ve altında, ortamdaki bağıl nem oranının %80‘nin altında olması gerekmektedir. Bağıl nemin; sebnem noktası olarak da söylenen yoğuşma sıcaklığının altında olması gerekmektedir. Beton nem oranı nemölçer kullanılarak ölçülmeli, gerektiğinde ortam sıcaklığı yükseltilmelidir. 

2. Yüzey Hazırlığı Yapılması

Epoksi kaplama ısının birinci adımı olarak; gevşek parçacıkların, düşük mukavemetli şerbet tabakasının alınması ve yüzeyin pürüzlendirilmesi amacıyla, yüzey hazırlığı yapılacaktır. Aderansı azaltacak veya engelleyecek; her türlü toz, boya, yağ, gres benzeri kir yüzeyden temizlenecektir. Yağın çok derinlere işlediği tabakalar var ise bu tabakaların kaldırılması gerekebilir. Yağlı bir yüzeye epoksi uygulaması yapılmaz. Yüzeyler sağlam, temiz, pürüzlü ve açık gözenekli bir hale getirilir. Kuşgözü boşluklar, delikler tamamen açık hale getirilecektir.Hazırlanmış yüzeylere bir sonraki aşamada epoksi astar uygulaması yapılacaktır. Epoksi astar yüzey ile yapılacak kaplama arasındaki bağlayıcı katmandır. Astarın görevini yapabilmesi, betona tutunabilmesi için yüzey hazırlığının tekniğine uygun bir şekilde yapılması çok önemlidir. 

2.1. Yüzey Tamiratı Yapılması 

Çukur, çatlak, kırık, segregasyon gibi hatalar epoksi astar ve epoksi harç ile yapılır. 4-5 mm den daha derin ve büyük alanlı tamiratlar epoksi kaplamaya uygun çimento esaslı tamir harçları ile de yapılabilir. Çatlakların derin olması ve zeminden su gelme tehlikesi var ise epoksi enjeksiyon yapılarak çatlak kesidinin doldurulması gereklidir. Çatlakların zaman içinde hareket ederek kaplamaya yansıması olasılığı var ise, cam elyaf ile güçlendirerek tamirat yapılması konusu değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda epoksi enjeksiyon ile nem ve su transferi engellenememektedir. Bu durumlarda çatlak kesidini ve altındaki boşlukları dolduracak reaktif poliüretan enjeksiyon uygulaması yapılmalıdır.  Bu durumda epoksi uygulama yapmadan önce uyulması gereken nem şartlarına ve bekleme sürelerine dikkat edilmelidir.

3. Epoksi Astar Uygulaması

Temizlenmiş, çatlak ve derz tamiratı yapılmiş, nem ve su sorunları olmayan betonarme yüzey, epoksi astar atılmaya uygun hale getirilmiştir. Yüzeye solventsiz epoksi astar uygulanır. Malzeme sarfiyati yüzey koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Solventsiz epoksi astar, yüzeye rulo ile tek kat emprenye edilmelidir. Astar üzerine kuvars kumu serpilecektir. Epoksi astar; boşlukları doldurur, yüzeyin darbe ve kimyasal direncini arttırır, aynı zamanda kendisinden sonra gelen katların yüzeye yapışmasını sağlar.  

3. Anti-Statik Katman Uygulaması

Solventsiz Epoksi Astar uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akımından korunmalı. Herhangi bir şekilde yaya veya araç trafiğine açılmamalıdır. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı değişmekle birlikte astar uygulamasından 8 saat sonra üzerine  iletken ara katman, mala ve rulo yardımıyla uygulanır. Reaksiyonunu tamamladıktan sonra, iletken bakır bara montaji yapılır. Alanın ölçülerine göre toprak hattına bağlanır.

4.1. Epoksi Ara Kat Uygulaması

Solventsiz epoksi astar uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akımından korunmalı. Herhangi bir  şekilde yaya veya araç trafiğine açılmamalıdır. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak astar uygulamasından 6-24 saat sonra üzerine solventsiz epoksi kaplama malzemesi dolgulu olarak, istenilen renkte ve mala ile uygulanır. Uygulama yapmadan önce üzerine kuvars kumu serpilmiş yüzey üzerindeki gevşek malzemeler endüstriyel süpürgeler yardımı ile süpürülerek alınır.  

4.2. Self Levelling Epoksi Kaplama Son Kat Uygulaması

Solventsiz epoksi ara kat uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akımından korunacak, herhangi bir  şekilde yaya veya araç trafiğine açılmayacaktır. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak ara kat uygulamasından 6-24 saat sonra üzerine solventsiz self levelling epoksi kaplama malzemesi uygulanır. Self levelling epoksi kaplama, istenilen renkte, taraklı mala veya seviye tarağı ile uygulanır ve hava kabarcıkları kirpi rulo ile alınır.  İstenilen kalınlığa göre malzeme sarfiyatı değişecektir. Uygulama bittiğinde pürüzsüz çok düzgün ve parlak bir yüzey elde edilir. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak, uygulama alanı 16-30 saat içinde yaya trafiğine açılabilir. 

5. Genel Notlar 

• Kaplanacak alan boş ve temiz olacaktır 
• Zemin kaplaması işlemi sırasında diğer çalışanların girmesine izin verilmeyecektir. 
• Bütün pencere ve kapılar yerleştirilmiş ve kapalı olacaktır. 
• Yüzeyde su sızıntısı olmamalıdır.