Acid Stain bir boyama veya kaplama maddesi olmaktan ziyade beton içeren bir malzeme üzerine yapılan ve kimyasal bir reaksiyonu içeren bir renklendirme sürecidir. Su, asit ve inorganik tuzlarla hazırlanan bir solüsyon betonda mevcut olan minerallerle reaksiyona girer; bu reaksiyonun sonucu ise renktir. Yeni veya eski beton üzerinde başarıyla uygulanabilir, öyle ki dekoratif polimer kaplamalar ve aynı zamanda kendi kendini tesviye eden ürünler üzerinde etkileyici sonuçlar elde edildiğini gözlemlenmiştir. Acid Stain bir örtücü cila ya da parlatıcı vernik ile korunduğunda oldukça dayanıklı bir ürün olup iç ve dış mekanlarda kullanılabilir.
Acid Stain’i böyle çekici kılan şey nedir? Acid Stain betona mermere benzeyen hareli ve değişken bir görünüm kazandırır. Beton üzerinde genelde toprak tonu kahverengiler, kırmızımsı kahverengiler ve yeşiller gibi güzel renklerin ortaya çıkmasını sağlar. Elinizdeki başka renkleri değişik oranlarda karıştırıp uygulayarak kendi bireysel tonlarınızı da yaratabilirsiniz.Acid Stain ile asla tek bir renk tonu elde edemezsiniz, üzerinde çalıştığınız her parçada farklı bir reaksiyon, hatta aynı iş üzerinde değişik renk kombinasyonları göreceksiniz.
Acid Stain duvarlara, girişlere, araba yollarına, oturma odalarına, banyolara, verandalara, trafik akışının yoğun olduğu alanlara ve hatta diklemesine beton içeren herhangi bir yüzeye uygulanabilir.
Yine de bütün beton zeminler Acid Stain uygulaması için uygun değildir; zeminin yaşı önemli olmamakla birlikte şekli önemlidir. Düzgün bir beton zemin üzerinde, eski ve yıpranmış bir zemine kıyasla daha alımlı bir görünüm elde edilecektir. Eğer betonda çatlaklar varsa, agregası görünüyorsa ya da daha önce asit uygulaması yapılmışsa, Acid Stain nüfuz etmeyebilir ve böylece istenilen sonuca ulaşılamaz, çünkü agrega değil sadece beton hamurunun içindeki materyaller Acid Stain’e tepki verir. Baskılı beton ya da baskılı kaplama gibi yüzeyin çıkıntılı olduğu bazı uygulamalarda Acid Stain yüzeyde daha derin ve çeşitli renkler ve gerçekçi bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır.
Acid Stain preparatları beton plakanın durumuna göre ayarlanacaktır; yeni beton için gereken tek şey işlemin nüfuz etmesi için beklemek (uygulamanın ardından en az üç hafta) ve tozun giderilmesi için biraz yıkamak ve ovalamaktır. Eski betonlarda derin bir temizlik gereklidir; herhangi bir kir, yağ, boya, koruyucu ya da ıslah edici malzeme Acid Stain’in içe işlemesini ve tepki vermesini engelleyecektir. Karışımı ilk önce küçük bir alanda test etmek iyi bir fikirdir. Yani uygulamaya başlamadan önce hazırlık ve dikkatli bir planlama iyi bir başlangıç noktası olacaktır.
Acid Stain uygulaması sırasında sadece birkaç alete gerek duyulur, bütün ihtiyacınız farklı renklerde spreyler, fırçalar ve yüzeyi çentiklemek için elmas bıçaklı bir testeredir. Basit bir tasarımdan yola çıkarak çok karmaşık bir proje hazırlayabilirsiniz. Tasarımınız ne kadar karmaşıksa o kadar fazla emek harcarsınız, ama buna bağlı olarak şaşırtıcı sonuçlar elde edersiniz. Acid Stain’in uygulanmasından sonra renklerin muhafaza edilmesi ve daha derin bir parlaklık elde etmek için zeminin ötrücü bir vernikle kaplanması gerekir.
Yapısı itibariyle üzerinde bakterilerin yaşamasına müsait olmayan Acid Stain, yarı antibakteriyel özelliği ile sağlıklı yaşam alanları yaratır.
Beton üzerinde ek bir ağırlık oluşturmayan yapısı nedeniyle, özellikle çok katlı yapılarda, diğer yüzey kaplama ürünleri gibi binanın statik ağırlığını arttırıcı bir etki yaratmamaktadır. Özel geliştirilmiş cilası sayesinde su yalıtım özelliği de bulunan Acid Stain’i banyo, mutfak ve bina dış cephelerine uygulamak mümkündür.
Dekoratif Beton Ticareti son yıllarda hızla büyümektedir ve Acid Stain bu büyümenin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Gittikçe daha fazla sayıda müteahhit bu uygulamayı öğrenmekte ve daha çok ev sahibi, mimar ve tasarımcı bu uygulamayı talep etmektedirler. Acid Stain piyasası hala yeterince iyi tanımamış ve gelişmemiştir, yine de geleceği parlaktır; bizim amacımız ise sizin bu inanılmaz ürün hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızdır.