Baskı Perdah Uygulamaları

Beton Perdahlama Nedir?
Beton perdahlama, yeni döşenmiş betona mümkün olduğunca düz ve pürüzsüz bir yüzey kazandırmak için uygulanan bir işlemdir. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için beton yüzeyin üstüne tam olarak kesen bir perdahlama makinesi uygulamasıyla elde edilir.

Uzaktan kumandalı bir biçme makinesine benzeyen elektrikli veya benzinli bir makinedir.

Beton Perdahlama Neden Kullanılır?
Kullanım alanları; endüstriyel zeminler, fabrika yada büyük sanayi kuruluşları, havalimanları, otopark, toplu konutlar vb. birçok alanda kullanılmaktadır.

Yüzey sertleştiricinin kullanılması zorunludur. Eğer kaliteli ve sağlam bir zemin elde edilmek isteniyorsa yüzey sertleştirici olmazsa olmazdır. Yüzey sertleştirici uygulaması yapılmadan önce zemin iyice temizlenmelidir. Aksi halde yüzey sertleştiricinin etkili olması düşünülemez. Daha sonra betonun nemli olması gerekir. Beton suyunu çekene kadar işlem gerçekleşmez. Beton, suyu emdikten sonra helikopterli ile zemine dairesel baskılarla yüzey sertleştirici betonla bütünleştirilir. İşlem betonun parlaklığının artmasıyla sona erdirilir.

Beton Perdahlama Makinesi Nasıl Kullanılır?
Perdah makinesi, geniş ve rahat alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Şap zeminlerde bu makinenin kullanılmasın en önemli nedeni pürüzsüz, boşluksuz ve daha sağlam bir zemin elde etmektir. Makinanın kullanılacağı yüzeyin durumuna göre sertleştiriciler tercih edildiğinden bu işlem birçok zeminde güvenle uygulanabilmektedir.

Makinenin kullanılmaya başlanmadan önce betonun istenilen sertliğe ulaştığından emin olunmalıdır. Bu sayede makinenin bıçaklarına herhangi bir çimento kalıntısı yapışmayacak, bıçaklar bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmayacaktır. Bıçaklara çimento bulaşması halinde bıçaklar bozulabileceği gibi zemin de düz bir görünüme sahip olmayacaktır.

Perdahlama işlemi iki aşamadan oluşur, Perdahlama ve bitirme her farklı aşama için özel bıçaklar kullanılmaktadır.

Perdahlama aşamasında, makine perdahlama bıçakları ile donatılmıştır ve bıçaklar beton yüzeyinde bir vakum etkisi oluşturmak için düz bir açıda ayarlanır. Makine daha sonra zeminde bir dizi dairesel iz bırakarak yüzeyde yukarı ve aşağı hareket eder. Makine arkasından yürüyerek kullanılıyorsa, operatör ayak izlerinin ortadan kaldırmak için geriye doğru yürümelidir.

Bitirme işleminden önce beton kuruyana kadar hatta yüründüğünde ayak izi olmayana kadar beklenmelidir.

Perdahlama makinasına sonlandırma bıçakları takılmıştır. Son işlem, bıçakların giderek artan bir açıyla zeminden bir kaç kez geçmesidir. Bıçak açısı ne kadar büyük olursa, kaplama da o kadar sert olur. Sonlandırma, gerekli pürüzsüzlük ve sertliğe ulaşılana kadar devam eder. Beton zemin şimdi kürleşmeye bırakılır, bu genellikle yaklaşık 28 gün sürer.